Публикације

Публикације

OzonPress: Impresivan prvi dan Sabora

OzonPress: Održan 28. Sabor frulaša u Prislonici


Озонпресс (24.4.2015) – Припреме за Сабор фрулаша

У Чачку је одржан састанак Организационог одбора Сабора фрулаша са представницима општина у којима ће се одржати предтакмичења за избор најбољих фрулаша који ће наступити у Прислоници.

Директор Туристичке организације Драгомир Савић каже да ће ове године Сабор фрулаша имати интернационални карактер јер се очекује долазак представника Лужичких Срба из Немачке.

frulasi

– Данас имамо радни састанак са свим представницима општина и градова где се одржавају предтакмичења, а све са циљем да би се изабрали најбољи представници који ће презентовати своје крајеве од Кикинде до Врања на Сабору у Прислоници. Као Туристичка организација покушавамо да направимо сарадњу са свим овим општинама и градовима како би проширили нашу арадњу тако да гости из места где се одржавају предтакмичења дођу у Чачак и на сам Сабор фрулаша. Овај Сабор ће имати интернационални карактер, очекује се долазак Лужичких Срба који ће одржати целовечерњи концерт у склопу Сабора али и у Горњем Милановцу и Трепчи, најављује Савић.

Златко Милинковић, директор Туристичке оганизације Брус, каже да је фрула као инструмент веома популаран у овој општини, нарочито међу младима, који су и својеврсна атракција где год да се појаве.

– Предтакмичење се одржава у Брусу, а што се тиче популарности инструмента, он спада у сам врх популарности јер имамо око 40 младих фрулаша. Учествовали су на дечјим фестивалима и права су актракција где год да се појаве. Ово је прилика и да се Чачак и Брус догововарају о другим видовима сарандје, пре свега у погледу промоције туризма, рекао је Милинковић.

frulasi-2

Саша Беговић, председник Скупштине општине Жабари, каже да је фрула популарна и у овом крају и да то има дугу историју.

– Манифестацију коју организујемо поводом фруле и у њену част организујемо по осми пут. Препознали смо значај манифестације,помажемо и надамо се да ћемо унапредити сарадњу, каже Беговић.

Сабор фрулаша у Прислоници одржава се крајм јула месеца.

frulasi-3

frulasi-4