Publikacije

Publikacije

 

OzonPress: Impresivan prvi dan Sabora

OzonPress: Održan 28. Sabor frulaša u Prislonici


Ozonpress (24.4.2015) – Pripreme za Sabor frulaša

U Čačku je održan sastanak Organizacionog odbora Sabora frulaša sa predstavnicima opština u kojima će se održati predtakmičenja za izbor najboljih frulaša koji će nastupiti u Prislonici.

Direktor Turističke organizacije Dragomir Savić kaže da će ove godine Sabor frulaša imati internacionalni karakter jer se očekuje dolazak predstavnika Lužičkih Srba iz Nemačke.

frulasi
– Danas imamo radni sastanak sa svim predstavnicima opština i gradova gde se održavaju predtakmičenja, a sve sa ciljem da bi se izabrali najbolji predstavnici koji će prezentovati svoje krajeve od Kikinde do Vranja na Saboru u Prislonici. Kao Turistička organizacija pokušavamo da napravimo saradnju sa svim ovim opštinama i gradovima kako bi proširili našu aradnju tako da gosti iz mesta gde se održavaju predtakmičenja dođu u Čačak i na sam Sabor frulaša. Ovaj Sabor će imati internacionalni karakter, očekuje se dolazak Lužičkih Srba koji će održati celovečernji koncert u sklopu Sabora ali i u Gornjem Milanovcu i Trepči, najavljuje Savić.

Zlatko Milinković, direktor Turističke oganizacije Brus, kaže da je frula kao instrument veoma popularan u ovoj opštini, naročito među mladima, koji su i svojevrsna atrakcija gde god da se pojave.

– Predtakmičenje se održava u Brusu, a što se tiče popularnosti instrumenta, on spada u sam vrh popularnosti jer imamo oko 40 mladih frulaša. Učestvovali su na dečjim festivalima i prava su aktrakcija gde god da se pojave. Ovo je prilika i da se Čačak i Brus dogovovaraju o drugim vidovima sarandje, pre svega u pogledu promocije turizma, rekao je Milinković.

frulasi-2
Saša Begović, predsednik Skupštine opštine Žabari, kaže da je frula popularna i u ovom kraju i da to ima dugu istoriju.

– Manifestaciju koju organizujemo povodom frule i u njenu čast organizujemo po osmi put. Prepoznali smo značaj manifestacije,pomažemo i nadamo se da ćemo unaprediti saradnju, kaže Begović.

Sabor frulaša u Prislonici održava se krajm jula meseca.

frulasi-3

 

frulasi-4